Comentariile şi informaţiile elaborate de cercetător au fost publicate în jurnalul medial The Lancet Infectious Diseases. „Ţări cu un număr mare de bolnavi de HIV au şi numeroase persoane bolnave de cancer provocat de virusul uman papilloma. Acest lucru este adevărat mai ales în Africa de Sud”, a declarat Giuliano.
De asemenea, coordonatorul acestui studiu spune că bărbaţii care suferă de HIV şi totodată au trecut prin operaţia de circumcizie continuă să transmită partenerilor sexuali boala secolului XX. Pentru a vedea care este legătura dintre HIV şi HPV, oamenii de ştiinţă au trecut la analiza unor statistici. Astfel, la nivel masculin, 73% din grupul celor intevievaţi şi 69% din grupul de control sufereau de ambele boli, în timp ce 60% dintre partenerele de viaţă ale celor de mai sus sunt afectate de HPV. Acest lucru relevă ineficienţa circumciziilor întârziate.
„Circumcizia masculină este un factor important nu doar pentru reducerea transmiterii virusului HIV ci şi pentru micşorarea ratei de transfer a HPV către persoanele HIV negative. În orice caz, eficacitatea pare să fie una limitată în ceea ce priveşte cei depistaţi negativ. Rezultatele sugerează că o circumcizie făcută la o vârstă fragedă poate avea efect maxim în cadrul unei populaţii afectate de atât de mult de HIV şi de cancerul cervical„, a completat Giuliano.
Pentru eficacitate maximă, oamenii de ştiinţă recomandă ca atât vaccinul împotriva HPV, cât şi circumcizia să fie realizate înainte de începutul vieţii sexuale.
Sursa: Eurekalert